Vakantie 2019, Slowakije: Bardejov

Vakantie 2019, Slowakije: Bardejov

Zondag 11 augustus 2019

Wij worden wakker en openen als eerste de deur van onze kleine balkon, wat een mooi uitzicht zeg. Het hotel staat op een heuvel en rondom de heuvel zijn veel bomen gebouwd, wat een verschil na aantal dagen te de drukte van Krakow te zijn geweest.

Dat maakt deze vorm van reizen ook zo leuk, elke locatie van de verschillende hotels zijn verschillend. De keuze om Slowakije te gaan bezoeken heeft te maken dat ik dit land nog nooit eerder heb bezocht en ik bezoek graag nieuwe landen. Voor Martijn is het ook leuker omdat wij gezamenlijk onze indrukken kunnen delen, ik ben natuurlijk al erg verwend geworden qua reizen, op dit moment heb ik 36 landen bezocht. Dat is natuurlijk erg veel maar ik hoop dat er nog veel landen bij mogen gaan komen.

In het restaurant voelen wij ons niet op ons gemak, er zijn veel bruiloftsgasten van het feest van gisteravond blijven slapen en deze nemen een bepaalde overhand in het restaurant. Het is niet verveeld maar je voelt je ook niet echt welkom. Het ontbijt is erg standaard, Martijn heeft deze keer geen geluk met zijn Engels ontbijt, het wordt nu gewoon brood eten. Wij zijn in het stadje Bardejov in Slowakije, het stadje staat op de werelderfgoedlijst van Unesco en de omgeving is bekend om zijn houten historische gebouwen.

Klassieke muziek in een muziekkoepel, bouwstijl uit sovjet-unie periode.

Martijn kan gelukkig veel dingen uitzoeken op het internet, terwijl ik rij of hij doet het op de hotelkamer, meestal maakt hij een opzetje en dan besluiten wij samen welke dingen wij willen gaan bezichtigen. Wij rijden eerst in de omgeving van Bardejov, naar een openluchtmuseum, het is een beetje vergelijkbaar met het ons openluchtmuseum in Arnhem. Het museum in Bardejov is wel een stuk kleiner en gelukkig ook wat rustiger, wij lopen rustig rond en bekijken de huizen zoals deze in Slowakije vroeger werden gebouwd en hoe men toen leefde. Bij het teruglopen naar de auto, zien en horen wij in de muziekkoepel klassieke muziek spelen door een orkest. Ik wil er best een poosje naar luisteren maar Martijn vindt het meteen niets. Op vakantie ben ik altijd wat meer gevoeliger voor dit soort dingen, ik weet niet hoe dat komt, blijkbaar heb ik dan wel de rust om hier bij stil te staan. Maar na 10 minuten was het voor Martijn wel genoeg, hij zei het niet maar zijn lichaam straalde het wel uit hihi. Natuurlijk was het voor nu erg leuk om te zien en te horen maar in mijn normale leven zou ik geen klassieke muziek gaan beluisteren. Trouwens deze plek is ook bekend om haar bronnen, zo heeft Keizerin Sisi hier 1895 een kuur gedaan. Zo zijn er speciale kranen waar je het speciale water in flesjes kunt doen, er zijn zelfs speciale waterflesjes te koop, deze zijn van porselein en hebben een speciale vorm.

Onze volgende stop is een fort/kasteel genaamd Zborov, bij aankomst zijn er twee routes (het kasteel ligt op een heuvel). Wij kiezen de moeilijkste met een hellingpercentage van 40%, dat hebben wij geweten, met de tong op onze schoenen zijn wij boven bij het kasteel gekomen. Want het pad gaat dwars door de bossen en was megasteil en glibberig door de regen die de afgelopen nacht was gevallen. Het woord kasteel is wellicht een te grote naam maar een ruïne is het ook weer niet. De steigers zijn overal nog zichtbaar en het lijkt wel of er door studenten of door scoutingsleden aan het kasteel wordt gewerkt. In elk geval is er duidelijk werk geleverd door deze mensen want sommige delen van het kasteel zijn goed hersteld. De terugweg kiezen wij wel voor een makkelijkere route, ook nog steeds 15%, nu bergaf. Maar het was een moeite waard om deze klim te maken.

Wij rijden nu door naar het dorpje Hervartov, daar is een kerk gebouwd (eind 15e eeuw). Deze kerk staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. De kerk bestaat vooral uit hout en is binnen rijk gedecodeerd maar helaas is de kerk voor ons gesloten. Wij eten bij de kerk onze broodjes op, die wij bij de Lidl hebben gekocht, ja wij blijven Hollanders hé.

Als laatste stop voor vandaag rijden wij naar het centrum van Bardejov en lopen er lekker rond. In het hotel heb ik vanmorgen een plattegrond van het centrum gekocht, wij kunnen al snel alle hoogtepunten van deze stad vinden. Het is natuurlijk het toppunt van het vakantieperiode, dat voel je ook in Bardejov maar is gelukkig niet zo druk als in Krakow en dat is wel even lekker. Deze stad dankt haar historische gebouwen aan de Gouden eeuw, waarbij de stad onafhankelijk van de koning mocht functioneren en dat zorgde ervoor dat er veel welvaart in de stad kwam door de verschillende ambachten. Wanneer je het grote marktplein op loopt, dan zie je meteen het stadhuis uit 1511, in de hoek staat de gotische basiliek, wij kunnen nog net op tijd naar binnen. Om de stad ligt een vestingwerk, die zorgde ervoor dat de vijanden buiten de stad bleven. In de stad staan nog verschillende andere kerken, allemaal waren gesloten of alleen het voorportaal was open. Ook hier was op een plein een opvoering van een lokale muziekvereniging, Martijn treft het vandaag niet. Want ook hier wil ik even naar luisteren en bestel voor ons drankje bij een kraampje op het plein. Het is niet hoogstaand qua muziek maar goed wel leuk om even in het zonnetje van te genieten.

Voor het avondeten moeten wij even zoeken, het is aanbod is niet groot er zijn meer drankgelegenheden dan restaurants. Het geluk is wel dat Martijn tijdens de wandeling door de stad, zijn oog heeft laten vallen op een restaurant. Het blijkt de juiste keuze te zijn, het is prima eten. Het eten is er goed en ook niet duur. Ondanks dat Slowakije een euroland is, zijn de prijzen niet extreem duur. Zo betaal je voor een hoofdgerecht (biefstuk met garnituur) 10,- euro per persoon. Dat vinden wij als Kaaskoppen erg prettig. Voor alle duidelijkheid; ik wil best betalen hoor maar dan moet het wel de moeite waard zijn.

Wij rijden na het eten terug naar het hotel en de heuvel op met avondlicht rijdt toch een stuk prettiger als in het donker. Bij aankomst wil de hoteleigenaar (van gisteren het telefoongesprek) nog extra toelichting geven hoe het allemaal zo heeft gelopen qua reservering, het blijft bijzonder dat hij zo goed Nederlands kan, hij heeft een aantal jaren in Nederland gewoond. Voor ons is het allemaal geen probleem qua reservering, want alles is goed gekomen.

1 REACTIE

comments user
Marry van Dooren

Mooie fotoreportage, en een prachtig reisverslag. Ik hoop dat je nog vele reizen mag maken. 36 landen? Er zijn er nog veel meer😄, jullie kunnen nog wel even vooruit😅

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: