Vakantie 2019: van Bardejov naar Bratislava

Vakantie 2019: van Bardejov naar Bratislava

Maandag 12 augustus 2019

Wij vertrekken rond 0900 uit Bardejov, vandaag is het weer een reisdag met de auto, in totaal zullen wij 450 km moeten gaan rijden, Google maps denkt dat wij er ongeveer 6 uur over zullen gaan. Ik begin als eerste te rijden, in ochtend ben ik meestal het beste qua frisheid. Volgens de reisbescheiden zouden wij een aantal stops kunnen gaan maken, Martijn zet deze stops in onze navigatie van de auto, dat is trouwens erg handig, navigatie in de auto. Maar ook het gebruik van je smartphone is super handig geworden, vooral je nu in Europa je mobiele internet zonder extra kosten kunt gebruiken. Met mijn zakelijke abonnement heb ik de beschikking om mobiel internet onbeperkt te kunnen gebruiken, dat maakt het zoeken naar informatie over bezienswaardigheden en navigeren een stuk eenvoudiger.

Na een uurtje rijden op 90 km wegen en door de bekende dorpjes waarbij alles om de kerk heen is gebouwd is, zien wij onze 1e stop: Spissky Hrad. Het is een kasteel wat al eeuwen lang bovenop een berg is gebouwd en kijkt uit over de vallei. Het is rond 10.00 al lekker druk, de parkeerwachters wijzen onze plek toe. Het toewijzen is altijd wel bijzonder, je moet je auto zo dicht mogelijk parkeren naast de andere auto, met als gevolg je kunt bijna niet meer uitstappen, gelukkig valt het deze keer mee. De temperatuur is al lekker rond 10.00, ik schat een graad of 25. We lopen verder naar boven en zien dat dit een groot kasteel in het verleden moet zijn geweest, het is gebouwd rond 1400. Ook hier worden restauratie werkzaamheden uitgevoerd maar dit gebeurd op een professionele manier. Wij lopen lopen rond en zien dat er aantal vertrekken zijn ingericht op de oude manier zoals een kapel. Ook dit kasteel behoort tot de werelderfgoedlijst van Unesco, Slowakije telt 20 cultuurhistorische gebouwen/dorpen die aan deze lijst toebeboren, in Nederland zijn dat er maar 8. Na een uurtje rijden is onze volgende stop in het dorpje genaamd: Kežmarok, hier is ook een oude kerk gebouwd in de bouwstijl van de Slowaakse Karpaten. Helaas toen wij het dorpje passeerde was de kerk gesloten. Ondanks dat deze kerk aan vanbinnen prachtige gedecoreerd is, konden wij geen 1,5 uur wachten qua verdere reistijd. Wel jammer maar gelukkig zijn de foto’s wel te zien op hun eigen website: https://www.ecavkk.sk/drevenykostol.

Wij rijden vervolgens door, ik zit nog steeds achter het stuur. Het landschap is prachtig om te zien, maar het is wel vermoeiend dus ik besluit om het stuur over te dragen naar Martijn. Terwijl Martijn verder rijdt, neem ik een powernapje, ik snurk er lekker op los. Wanneer ik weer wakker wordt, zitten wij in de bergen van Slowakije, wij passeren een skigebied dat rond 1000 meter hoogte ligt. Het lijkt net Oostenrijk! De bomen zijn meterslang en groeien tegen de helling aan van de bergen, je krijgt prachtig landschappen te zien. De bekende schilder Bob Ross, heeft goed zijn werk gedaan, tegenwoordig weer te zien bij Viceland maar ook te vinden op Youtube.com zoals onderstaande video.

Wij laten de 90 km wegen achterons en rijden de snelweg op, hier kunnen wij maximaal 130 en dat is wel een prettig afwisseling. Lekker foute muziek opgezet en ik zing wel lekker vals mee, Martijn moet altijd lachen en dan weet ik weer genoeg. Nadat Martijn weer 2,5 uur heeft gereden, neem ik het stuur over voor het laatste gedeelte, rond 18.00 rijden wij Bratislava binnen. Bratislava is de hoofdstad van Slowakije, dat is ook wel wel te merken qua verkeer, gelukkig loods Martijn mij langs alle wegwerkzaamheden en komen wij veilig aan bij het hotel. Het is een luxe hotel, met uitzicht over de Donau en de brug met het ufo-restaurant. De kamer is prima, het voelt lekker luxe aan, dat vinden wij als luxe-paardjes af en toe wel lekker. Het schone ondergoed in de koffer raakt op , dus tijd om de was te laten doen. Wij verzamelen alle vuile was bij elkaar en brengen deze naar de receptie.

Sophie heeft ook weer van haar horen en geeft onze nieuwe reistips, wij maken graag gebruikt van haar suggestie qua restaurant. Wij moeten een stukje lopen naar het restaurant, wat blijkbaar in een wijk ligt met allemaal kantoren, dat voelt in het begin wat raar want avonds is het daar erg rustig. Maar het restaurant haar tafels goed bezet met gasten, wij besluiten buiten te gaan eten. Het weer is plakkerig later die avond zal het nog gaan regenen. Het restaurant is weer een Italiaans restaurant geworden, wij eten er prima.

Helaas kregen wij deze avond wel slecht nieuws uit Nederland en dat hakte er wel in bij mij. Ik ben natuurlijk vanuit mezelf negatief ingesteld en maak meteen een doemscenario. Gelukkig kan Martijn mij weer wat hoop geven door nuchter te denken en van het positieve uit te gaan. Ik snap dat jullie wellicht willen weten wat het slechte nieuws, iemand in mijn directe familie heeft te horen kregen dat onderzoek voor hem negatief heeft uitgepakt en verdere behandelingen zijn noodzakelijk. Ik was altijd al fanatiek met mijn vrijwilligerswerk voor KWF, maar nu heb ik nog meer extra motivatie om dit werk te blijven doen. In gedachten zijn wij bij mijn familielid en steken wij een kaarsje aan bij de komende kerken die wij gaan bezoeken.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: